Bon-żur Magdy Steczkowskiej (Warszawa)

Bon-żur
Bon-żur

Sposób przygotowania:

  • Cebulę smażymy na patelni.
    • Boczek i warzywa umieszczamy w garnku
      • Zalewamy dwom litrami wody
        • Dodajemy podsmażoną cebulę.
          • Gotujemy, aby powstał wywar.
            • Do gotowego wywaru dolewamy żur, bez osadu na dnie butelki.
              • Doprawiamy solą i pieprzem i ponownie zagotowujemy.

                Dodatki - Sposób przygotowania:

                • Chrzan i śmietanę łączymy tak, aby powstała gęsta masa z przewagą smaku chrzanu.
                  • Białą kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy na drobne kawałki.
                    • Kiełbasę smażymy na patelni, aż nabierze złotego koloru.
                      • Jajka przepiórcze gotujemy.
                        • Chleb z ziarnami kroimy na bardzo cienkie kawałki.
                          • Chleb pieczemy w piekarniku w temperaturze 160-180°C przez około 3 minuty.
                            • Żur nalewamy do głębokich naczyń.
                              • W osobnych naczyniach podajemy sos chrzanowy.
                                • Na grzankach układamy kawałki białej kiełbasy i jajka przekrojone na pół.
                                  • Całość dekorujemy świeżym koprem.
                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości