Łakomy mnich Gniewomira Skrzysińskiego (Bieszczady)

Łakomy mnich
Łakomy mnich

Sposób przygotowania:

● Suche składniki ciasta mieszamy.

● Dodajemy olej roślinny oraz wodę.

● Wyrabiamy miękkie ciasto.

● Ziemniaki myjemy, kroimy i gotujemy w nieosolonej wodzie.

● Ugotowane ziemniaki ugniatamy.

● Groch gotujemy w nieosolonej wodzie.

● Ugotowany groch mieszamy z ziemniakami.

● W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju.

● Na oleju podsmażamy wszystkie przyprawy.

● Podsmażone przyprawy dodajemy do nadzienia z ziemniaków i grochu.

● Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy kulki

● Kulki rozwałkowujemy na placki o grubości 2-3 milimetrów i średnicy 7-8 centymetrów.

● Na środek każdego placka nakładamy nadzienie.

● Każdy placek zamykamy formujące małe sakiewki.

● Placki smażymy na głębokim oleju, aż nabiorą złotobrązowego koloru.

Czatnej - Sposób przygotowania:

● W naczyniu blendera umieszczamy papryczkę oraz imbir i blendujemy.

● Dodajemy orzechy.

● Dolewamy wodę i sok z cytryny.

● Wsypujemy sól, cukier i dodajemy miętę.

● Blendujemy na gładką masę.

● Dodajemy wiórki kokosowe i nadal blendujemy do czasu uzyskania kremowej konsystencji.

podziel się:

Pozostałe wiadomości