Od łez do uśmiechu Kamili Lewickiej (Białystok)

Od łez do uśmiechu
Od łez do uśmiechu

Sposób przygotowania:

Rolada z indyka

● Filet z indyka rozkrajamy na jeden duży płat

● Filet roklepujemy.

● Nacieramy czosnkiem z obu stron.

● Posypujemy przyprawą do kurczaka.

● Delikatnie zawijamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki.

● Na filetach ikładamy połowę plastrów boczku.

● Zwijamy filet ściśle i przykrywamy pozostałymi plastrami boczku.

● Mięso zawijamy w folię aluminiową.

● Roladę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.

● Zalewamy jedną szklanką wody.

● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 70 minut.

● 15 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię aluminiową.

Puree ziemniaczano-selerowe

● Seler i ziemniaki obieramy i kroimy na duże kawałki.

● Warzywa zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż zmiękną.

● Ugotowane warzywa blendujemy.

● Dodajemy masło i przyprawiamy.

Sałatka z winoron

● Por kroimy na pół.

● Połówki pora kroimy w paski, wrzucamy do miski i solimy.

● Winogrona przekrawamy na pół i wrzucamy do miski w której znajduje się por.

● Mieszamy i dodajemy śmietanę oraz majonez.

● Doprawiamy solą i pieprzem.

● Dodajemy pół łyżeczki cukru.

● Odstawiamy na co najmniej pół godziny.

podziel się:

Pozostałe wiadomości