Sposób przygotowania: Konfitura z cebuli:
W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy szczyptę soli i na wolnym ogniu szklimy aż będzie przezroczysta. Po ok 20 minutach dolewamy ocet balsamiczny, cukier ( i opcjonalnie wino ), jeśli nie mamy wina dodajemy 3 łyżki wody. Wszystko mieszamy i odparowujemy sos aby zgęstniał. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Sos: W drugim rondlu podgrzewami śmietankę, wsypujemy pokrojony w kosteczkę ser lazur i startą goudę. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy, gotujemy chwile aż sos zgęstnieje.
Bułeczki:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210°C ( termoobieg ).
- Do foremek na muffiny wykładamy po 1 łyżce konfitury cebulowej.
- Wycinamy kółka z ciasta francuskiego tak aby przykryły nam konfiturę. Powtarzamy warstwę dwukrotnie.
- Wstawiamy wypełnioną formę do piekarnika i pieczemy ok 15-20 minut, tak aby wierzch był zrumieniony a ciasto nam urosło.
Bułeczki wykładamy łyżką na talerz odwracając je ciastem do góry, polewamy sosem serowym i dekorujemy rukolą. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.