Przepisy

„Białe płótno” Mateusz Jarosz
Białe płótno 

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki masła
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 3 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 4 ząbki czosnku
  • Szczypta świeżego imbiru
  • Szczypta ziaren kolendry
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • Pieprz i sól do smaku

Do dekoracji:

  • Oliwa szczypiorkowa
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • Sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  • Pietruszki, selera i pora obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle na małym ogniu. W moździerzu ucieramy imbir, kolendrę, kmin rzymski, pieprz i sól. Przyprawy dodajemy do smażących się warzyw.
  • Podsmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa zmiękną.
  • Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni razem z czosnkiem. Dodajemy do gotującego się bulionu.
  • Gdy warzywa zmiękną do garnka wlewamy mleczko kokosowe. Zupę blendujemy na gładki krem.
  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy plasterki szynki parmeńskiej. Pieczemy w 190 °C 15-20 min. do chrupkości.
  • Zupę podajemy z chipsem z szynki, udekorowaną oliwą szczypiorkową i sokiem z cytryny.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Lubię jak zadrapie” Aleksandra Podeszwa
Następny artykuł:

„Lubię jak zadrapie” Aleksandra Podeszwa

tvnpix