Biszkoptowa pudingoda, raz! Wandy Kwietniewskiej (Ikony lat 80-tych)

Biszkoptowa pudingoda, raz!
Biszkoptowa pudingoda, raz!

Sposób przygotowania:

  • Oddzielamy białka od żółtek.
    • Białka ubijamy mikserem
      • W trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier.
        • Następnie powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
          • Cały czas miksujemy.
            • Pod koniec dodajemy żółtka.
              • Ciasto wylewamy na blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką.
                • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

                  Krem i galaretka

                  • W garnku zagotowujemy mleko.
                    • Łączymy jajka, cukier oraz mąkę i miksujemy.
                      • Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka.
                        • Zagotowujemy cały czas mieszając.
                          • Powstały budyń miksujemy z masłem.
                            • Galaretki rozpuszczamy w wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
                              • Biszkopt studzimy.
                                • Budyń wykładamy na ostudzony biszkopt.
                                  • Na masie budyniowej układamy owoce
                                    • Całość zalewamy galaretką.
                                      • Wstawiamy do lodówki, aby galaretka się ścięła.
                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości