Cała naprzód w morski gaj Pauliny Czajkowskiej (Trójmiasto)

Cała naprzód
Cała naprzód

Dorsz - Sposób przygotowania:

  • Kawałki dorsza obtaczamy w mące i lekko doprawiamy pieprzem cytrynowym Rybę obsmażamy krótko po obu stronach Następnie pieczemy przykryte folią, z plastrami cytryny, w temperaturze 160°C przez 10 minut

    Sos krewetkowy - Sposób przygotowania:

    • Krewetki podsmażamy na oliwie z drobno posiekanymi szalotkami
      • Dodajemy masło, sól, pieprz, sok z pomarańczy oraz białe wino

        Gnocchi - Sposób przygotowania:

        • Osoloną wodę gotujemy w dużym garnku
          • Ziemniaki myjemy, ale nie obieramy
            • Gotujemy przez około 35-45 minut, do czasu aż będą miękkie
              • Ziemniaki odcedzamy i jeszcze gorące obieramy
                • Natychmiast przepuszczamy przez prasę do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa.
                  • Masę wykładamy na stolnicę, dodajemy sól, pieprz, koper i przesianą mąkę
                    • W masie robimy dołek i wlewamy do środka jajko
                      • Zagarniając wszystkie składniki do środka, szybko je łączymy w jednolitą masę, po czym tworzymy z niej kulę, nie wyrabiając jej
                        • Rolujemy wałeczki o średnicy ok. 1,5-2 cm
                          • Kroimy w poprzek na kawałki o gubości 1-1,5 cm
                            • Gotujemy partiami
                              • Wyjmujemy z wody łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię

                                Sałatka - Sposób przygotowania:

                                • Fenkuły tniemy w płatki.
                                  • Wyciskamy sos z pomarańczy, dodajemy oliwę, sól, pieprz i miód

                                    Przygotowanie całości:

                                    • Rybę dusimy chwilę w sosie krewetkowym
                                      • Dodajemy odrobinę koperku i pietruszki.
                                        • Gnocchi lekko podsmażamy na maślę, tak aby się zarumieniły
                                          • Podajemy z sałatką
                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości