Charoset i chanukowe śnieżki Noemi Lech (Śląsk)

Charoset i chanukowe śnieżki
Charoset i chanukowe śnieżki

Sposób przygotowania:

  • Bakalie zalewamy słodkim czerwonym winem i pozostawiamy na noc.
    • Orzechy zalewamy wodą i pozostawiamy na godzinę.
      • Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
        • Dodajemy migdały i morele.
          • Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy kardamonem, cynamonem, anyżem, imbirem i odrobiną miodu.
            • Podajemy w pucharkach i przyozdabiamy listkiem mięty.

              Uszy hamana - Sposób przygotowania:

              • Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą.
                • Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy 4 równe okręgi.
                  • Każdą część nadziewamy masą makową.
                    • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
                      • Deser podajemy na zimno.
                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości