Chłodne zabezpieczenie na upalne zagrożenie Kornelii Nowak (Śląsk)

Chłodne zabezpieczenie
Chłodne zabezpieczenie
  • Botwinę i buraki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę
    • Wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, doprawiamy solą i cukrem, wciskamy czosnek
      • Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę
        • Dodajemy ocet i wyłączamy ogień
          • Pozostawiamy do ostygnięcia
            • Kefir, jogurt i śmietanę mieszamy razem
              • Dodajemy do pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i ogórek, posiekany szczypior i koperek
                • Dodajemy ostudzone i odcedzone buraki z botwiną
                  • Doprawiamy solą i czarnym zmielonym pieprzem
                    • Odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny
                      • Podajemy na zimno, dekorując każdy talerz jajkiem na twardo, podzielonym na ćwiartki
                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości