Ciśnij Korbę Piotra Tutki (Olsztyn)

Ciśnij Korbę
Ciśnij Korbę

Sposób przygotowania:

● Do garnka wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy.

● Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną pietruszkę.

● Dodajemy 3 liście laurowe oraz por.

● Smażymy, co jakiś czas mieszając.

● Składniki posypujemy niewielką ilością soli i odrobiną białego, mielonego pieprzu, szczyptą gałki muszkatołowej oraz roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry.

● Do warzyw dodajemy pokrojone drobno ziemniaki.

● Smażymy przez chwilę, a następnie zalewamy wodą, tak aby przykryć powierzchnię warzyw.

● Dodajemy łyżeczkę soli.

● Dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy ziemniaki i pietruszka będą miękkie.

● Z ugotowanych warzyw, wyjmujemy 3 liście laurowe.

● Składniki blendujemy do uzyskania konsystencji kremu.

● Do zmiksowanej zupy dodajemy śmietankę i mieszamy.

● Doprawiamy odrobiną soli i odrobiną białego mielonego pieprzu.

Suszone pomidory

● Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.

● Wrzucamy poszatkowaną szalotkę, suszone pomidory oraz szczyptę gałki muszkatołowej.

● Smażymy przez około 5 minut.

● Odstawiamy do przestygnięcia i przekładamy do miseczki.

Oliwa lubczykowa

● Posiekany lubczyk miksujemy z 3 łyżkami oliwy z oliwek.

● Oliwę przekładamy do miseczki.

● Zupę nalewamy do miseczek.

● Na wiech posypujemy pokruszonym twarogiem.

● Dodajemy kilka niedużych kawałków wędzonego łososia.

● Dodajemy suszone pomidory z szalotką.

● Powierzchnię zupy polewamy oliwą lubczykową.

podziel się:

Pozostałe wiadomości