Przepisy

„Coco-Koko” Katarzyna Okoniewska
Coco-koko 

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 2 limonki
  • 400 g ryżu
  • Garść orzechów nerkowca
  • Świeża kolendra
  • Sól i pieprz do smaku

Sos

  • 4 ząbki czosnku
  • Cebula szalotka
  • 30 g cukru palmowego
  • 2 duże papryczki chili
  • 3 suszone papryczki chili
  • 2 orzechy candle nut (tung molukański)
  • 5 cm korzeń imbiru
  • Sól

Sposób przygotowania:

  • Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Składniki sosu umieszczamy w malakserze, dolewamy wody do przykrycia i całość blendujemy na gładką pastę.
  • Kurczaka smażymy na złoty kolor. Na patelnię dolewamy przygotowany sos i całość dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy sok z wyciśniętych limonek.

Całość podajemy z ugotowanym ryżem. Posypujemy uprażonymi orzechami nerkowca i dekorujemy liśćmi kolendry

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Francusko – szkocka miłość” Kuba Kołodziej
Następny artykuł:

„Francusko – szkocka miłość” Kuba Kołodziej

tvnpix