„Codziennie inna kuchnia” Bartosza Leszczyńskiego (Płock)

Codziennie inna kuchnia
Codziennie inna kuchnia

Sposób przygotowania:

Sos suki:

  • Do blendera wlewamy wodę.
    • Dodajemy kolendrę wraz z łodygami i korzeniami.
      • Wlewamy sos chili, czosnek i papryczkę chili.
        • Miksujemy na gładką masę.
          • Przekładamy do garnka i podgrzewamy.
            • Gdy zacznie się gotować dodajemy cukier, sos ostrygowy, sos rybny, olej sezamowy oraz szczyptę soli.
              • Doprowadzamy do wrzenia.
                • Na koniec doprawiamy sezamem i sokiem z limonki.

                  Zupa:

                  • W garnku podsmażamy czosnek i kurczaka.
                    • Gdy się trochę przyrumieni dodajemy kapustę pekińską i wlewamy 2 szklanki wody.
                      • Wrzucamy pieczarki, paprykę, sos suki, sos rybny i cukier. Gotujemy przez chwilę.
                        • Obok w miseczce roztrzepujemy jajko.
                          • Wlewamy jajko na powierzchnię gotującej zupy, czekamy chwilę, po czym mieszamy.
                            • W gorącej wodzie moczymy makaron sojowy około 10 minut.
                              • W miseczkach zalewamy zupą gotowy makaron i posypujemy świeżym szczypiorkiem.
                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości