„Cudowna wdzięczność” Ryan Socash

Cudowna wdzięczność
Cudowna wdzięczność

Sposób przygotowania:

  • Dzień przed planowanym pieczeniem indyka należy całą noc moczyć w solance. W tym celu na każdy litr wody wsypujemy łyżkę soli. Sól sprawi, że mięso będzie kruche i soczyste.
    • Musimy pamiętać, że indyk powinien być w całości zanurzony w roztworze soli, ewentualnie jeśli nie posiadamy tak dużego naczynia trzeba go co jakiś czas obracać.
      • W dniu pieczenia wyjmujemy indyka z solanki, osuszamy i do jego wnętrza napycham tyle suszonych owoców, ile się zmieści, im więcej tym lepiej.
        • Zaszywamy naszego indyka, by nadzienie nie wypadło podczas pieczenia.
          • Nacieramy go na zewnątrz ulubionymi ziołami i tak przygotowaną sztukę przekładamy na blachę lub brytfannę. Wlewamy na blaszkę nieco wody i dodajemy do niej odrobinę oliwy.
            • Dookoła indyka kładziemy pokrojone na cząstki jabłka.
              • Zakładamy, że każdy kilogram indyczego mięsa potrzebuje ok. 40 minut spędzonych w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 170℃.
                • W trakcie pieczenia, co jakiś czas podlewamy indyka wytopionym sosem.
                  • Bataty gotujemy w osolonej wodzie, ubijamy z masłem i odrobiną syropu klonowego.
                    • Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, aż zmięknie.
                      • Serwujemy w całości, przy stole kroimy porcje i podajemy z batatami i zieloną fasolką.
                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości