Czar PGR-u z konfiturą Wandy Kwietniewskiej (Ikony lat 80-tych)

Czar PGR-u z konfiturą
Czar PGR-u z konfiturą

Sposób przygotowania:

Mięso

  • Mięso myjemy i nacinamy w kilkunastu miejscach
    • W nacięciach umieszczamy ząbki czosnku.
      • Mięso dokładnie nacieramy solą, pieprzem i majerankiem.
        • Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
          • Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy mięso.
            • Pieczemy w piekarniku przez około 2 godziny
              • W trakcie pieczenia przewracamy i podlewamy mięso co 20 minut.

                Konfitura żurawinowo – gruszkowa

                • Żurawinę wsypujemy do garnka.
                  • Jabłko i gruszkę obieramy i usuwamy gniazda nasienne
                    • Obrane owoce kroimy na duże kawałki.
                      • Kawałki jabłka i gruszki dodajemy do żurawiny.
                        • Całość zalewamy winem i dodajemy cukier.
                          • Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 50 -60 minut.
                            • Pod koniec gotowania zdejmujemy przykrycie, aby wyparował nadmiar wody.

                              Marchewki w sosie balsamicznym

                              • Marchewki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 4-6 minut.
                                • Ugotowane marchewki odstawiamy do ostudzenia.
                                  • W osobnym garnku roztapiamy masło i dodajemy pozostałe składniki.
                                    • Marchewki zanurzamy w powstałej marynacie i odstawiamy na 15-20 minut.
                                      • Na blasze układamy warzywa i grillujemy do czasu, aż będą miękkie.
                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości