Przepisy

„Czarno-białe spojrzenie” Maciej Urlich
Czarno-białe spojrzenie 

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jaja,
  • 220 g cukru,
  • 250 g mąki tortowej
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 300 g maku mielonego
  • 250 ml wody
  • 240 g cukru lub miodu
  • 1 kostka masła
  • 3 jaja,
  • Kilka kropli aromatu rumowego
  • 100 g rodzynek
  • 250 ml czarnej herbaty
  • 3 łyżki spirytusu
  • Polewa kakaowa
  • Płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

  • Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy kolejno cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do ciasta.
  • Ciasto wlewamy na wcześniej przygotowaną tortownicę. Nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy przez 35 minut, na złoty kolor. Po ostudzeniu kroimy na 3 poziome blaty.

Masa makowa:

  • W garnku zagotowujemy wodę i wsypujemy do niej mak. Stale mieszając gotujemy całość ok. 5 minut.
  • W drugim garnku rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy mak, jajka, rodzynki, odrobinę aromatu i całość dokładnie mieszamy.
  • Blat biszkoptu nasączamy herbatą z dodatkiem spirytusu, smarujemy 1/3 masy makowej i polewamy polewą czekoladową. Dwie kolejne warstwy tworzymy analogicznie.
  • Wierzch dekorujemy płatkami migdałowymi.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Rodzinna piękność” Maciej Urlich
Następny artykuł:

„Rodzinna piękność” Maciej Urlich

tvnpix