Czekoladowa mysz Agaty Tuszyńskiej (Warszawa)

Czekoladowa mysz
Czekoladowa mysz
Deser

Czekoladowa mysz

Ciasto:

Sposób przygotowania:

  • - Masło roztapiamy razem z gorzką czekoladą i zostawiamy do ostudzenia.
    • - Oddzielamy żółtka od białek i ucieramy z cukrem.
      • - Białka ubijamy na sztywno.
        • - Masę z żółtek dodajemy po łyżce do czekolady połączonej z masłem i dokładnie mieszamy.
          • - Dodajemy mąkę, potem białka i delikatnie jeszcze raz mieszamy.
            • - Gotową masę przelewamy do blachy 25 na 25cm.
              • - Ciasto pieczemy w 180 °C przez około 40 min.

                Krem:

                Sposób przygotowania:

                • - Starannie oddzielamy białka od żółtek.
                  • - Do żółtek wsypujemy 3/4 przygotowanego cukru i ucieramy mikserem, aby powstał kogel-mogel.
                    • - Dodajemy serek mascarpone i najpierw delikatnie mieszamy łyżką, a potem mikserem, aż składniki całkowicie się połączą.
                      • - Do białek dodajemy szczyptę soli, ustawiamy mikser na najniższe obroty i ubijamy pianę.
                        • - Gdy piana mocno zesztywnieje, wsypujemy pozostałą ilość cukru i ubijamy jeszcze przez 1-2 minuty.
                          • - Przekładamy ubite białka do naczynia z kremem i powoli mieszamy łyżką, aż masa stanie się puszysta i jednolita.

                            Poncz do nasączenia ciasta:

                            Sposób przygotowania:

                            • - Zaparzamy kawę i słodzimy ją.
                              • - Kiedy wywar lekko ostygnie wlewamy wódkę i 5 kropli aromatu migdałowego.
                                • - Dokładnie mieszamy miksturę.

                                  Wiśnie:

                                  Sposób przygotowania wiśni:

                                  • - Wiśnie wysypujemy do durszlaka i odstawiamy do rozmrożenia.
                                    • - Przekładamy rozmrożone wiśnie do słoika, zasypujemy łyżka cukrem i zalewamy wódką.
                                      • - Zakręcamy słoik i potrząsamy aż składniki się wymieszają.
                                        • - Odstawiamy na kilka godzin.

                                          Przygotowanie całego deseru:

                                          • - Wycinamy szklanką kółka z upieczonego ciasta i układamy na dnie pucharków.
                                            • - Nasączamy ciasto przygotowanym ponczem i układamy na nim wiśnie.
                                              • - Na warstwę wiśni nakładamy krem z serka i przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Nasączamy. Deser oprószamy startą czekoladą.
                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości