Deser Grzegorza Konieczki (Śląsk)

Czarna dziura
Czarna dziura

Sposób przygotowania:

  • Z białek ubijamy pianę.
    • Gdy piana będzie sztywna stopniowo dodajemy cukier.
      • Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, oraz łyżeczkę octu winnego.
        • Na papierze do pieczenia rysujemy pięć okręgów
          • W każdym okręgu rozsmarowujemy część piany z białek.
            • Resztą piany napełniamy rękaw piekarniczy i wyciskamy 3 kółka na krawędziach (beza ma kształtem przypominać miseczkę).
              • Bezy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 1 minutę.
                • Następnie zmniejszamy temperaturę do 100°C i pieczemy przez półtorej godziny.
                  • Serek mascarpone ubijamy i wypełniamy nim dna upieczonych bez. Dojrzałe mango obieramy i miksujemy na gładki mus
                    • Do musu dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny i mieszamy.
                      • Gotowy mus nakładamy na ubity serek mascarpone.
                        • Bezy dekorujemy pestkami granatu.
                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości