Deser na naczepkę Andrzeja Barańskiego (Wrocław)

Deser na naczepkę
Deser na naczepkę

Sposób przygotowania:

  • Ugniatając mąkę, serki, sól, proszek do pieczenia i masło.
    • Jednolitą masę dzielimy na dwie części.
      • Jedną część wykładamy na formę do pieczenia.
        • Jabłka tniemy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i układamy na pierwszej warstwie ciasta jeden obok drugiego.
          • Jabłka posypujemy cukrem wanilinowym oraz cynamonem i przykrywamy kolejną warstwą ciasta.
            • Lukier przygotowujemy z 2 kopiastych łyżek kwaśnej śmietany i szklanki cukru pudru.
              • Gotujemy w garnku przez 1-2 minuty.
                • Otrzymanym lukrem smarujemy pędzlem wierzch ciasta.
                  • Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C i pieczemy przez około 50-60 minut.
                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości