Przepisy

„Diabeł na dnie szklanki” Moniki Maron (Płock)
Diabeł na dnie szklanki 
  • Maliny
  • Wiśnie nasączone w spirytusie
  • Migdały nasączone w spirytusie i miodzie
  • 4 małe śmietany 36%
  • ½ szklanki cukru pudru
  • Świeża mięta
  • Beza
  • Puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • Laski białej lub/i ciemnej czekolady

 

Mus

 

  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 300 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 4 cytryny

Sposób przygotowania:

  • Skondensowane mleko w zamkniętej puszce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 2 godziny.
  • Cytryny obieramy, dzielimy na cząstki i wkładamy do rondla,  rozgniatamy widelcem.
  • Do cytryny dodajemy cukier puder i pokrojone w kostkę masło.
  • Mieszamy składniki na małym ogniu aż masło się rozpuści.
  • Przecieramy zawartość rondla przez sitko nad miską i z powrotem wlewamy do rondla.
  • Roztrzepujemy jajka, dodajemy 1 żółtko i lekko ubijamy trzepaczką.
  • Wstawiamy rondel z przetartymi cytrynami na mały ogień i gotujemy często mieszając.
  • Kiedy masa będzie się lekko gotować dodajemy roztrzepane jajka i ciągle mieszamy.
  • Czekamy aż krem wystygnie zanim wlejemy do pucharków.
  • Wysokie puchary wypełniamy na dnie malinami, wiśniami i migdałami z alkoholem.
  • Śmietanę 36 % ubijamy z cukrem pudrem, przykrywamy owoce i migdały.
  • Na śmietanę kruszymy bezę, układamy warstwę malin, polewamy musem cytrynowym i znowu przykrywamy śmietaną.
  • Otwieramy ugotowaną i wystudzoną puszkę – zawartością polewamy wierzch deseru,

kładziemy malinę, miętę, laskę czekolady i kilka kropel musu do smaku.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Jak na skrzydłach” Moniki Maron
Następny artykuł:

„Jak na skrzydłach” Moniki Maron

tvnpix