Przepisy

„Dobrze nastrojony” Mateusz Jarosz
Dobrze nastrojony 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 g mlecznej czekolady
  • 110 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy

Do dekoracji:

  • 500 g mrożonych owoców leśnych
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g ciastek korzennych
  • 1,5 łyżki cukru
  • 50 ml whisky

Sposób przygotowania:

 

  • Foremki smarujemy dokładnie masłem i oprószamy mąką (nadmiar wysypujemy). Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
  • Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej.
  • Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i sól i za pomocą rózgi lub miksera mieszamy na jednolitą masę (nie ubijamy).
  • Do masy dodajemy mąkę i kilka kropli ekstraktu waniliowego, ponownie mieszamy. Następnie wlewamy roztopioną czekoladę i całość dokładnie miksujemy na małych obrotach.
  • Powstałe ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanych foremek i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok. 8-9 minut. Masa w tym czasie nieco urośnie, będzie zapieczona na wierzchu i po bokach a w środku płynna.
  • Ciastka wyjmujemy z piekarnika i czekamy 1-2 minuty. Następnie delikatnie obkrajamy przy brzegach i wyjmujemy na talerzyki.
  • Na rozgrzaną patelnię wsypujemy owoce, dodajemy cukier i podlewamy whisky, całość podsmażamy ok. 5 minut.
  • Płatki migdałów prażymy na patelni na złoty kolor. Ciastka korzenne kruszymy na drobne kawałeczki.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Musi być po mojemu” Mateusz Jarosz
Następny artykuł:

„Musi być po mojemu” Mateusz Jarosz

tvnpix