Przepisy

„Dokładka z endorfin” Agnieszka Szaniawska
Dokładka z endorfin 

Składniki:

Tarta:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125 g mocno schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki wody

Masa:

  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

Owoce:

  • Mrożone maliny i borówki

Sposób przygotowania:

Tarta:

  • Do głębokiej miski dodajemy mąkę i pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy cukier, żółtko oraz wodę. Całość szybko zagniatamy. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
  • Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkujemy i przekładamy na formę (forma do tarty o średnicy 25 cm).
  • Dno formy wypełniamy ciastem, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
  • Tartę pieczemy w temperaturze 200°C przez 15 minut, następnie pozostawiamy do przestygnięcia.

 

Masa:

  • Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem.
  • Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy powoli do mascarpone, miksujemy na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
  • Masę wykładamy na tartę, dodajemy ówcześnie rozmrożone maliny i borówki. Ciasto przyozdabiamy świeżą miętą.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Nie poddawaj się!" Agnieszka Szaniawska
Następny artykuł:

„Nie poddawaj się!" Agnieszka Szaniawska

tvnpix