Eklektyczne kontrasty Fabjaniak (Warszawa)

Eklektyczne kontrasty
Eklektyczne kontrasty

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy wywar gotując w wodzie marchew, pietruszkę, pora i łodygi trawy cytrynowej.
    • Dodajemy liście laurowe, kulki pieprzu i ziela angielskiego.
      • Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
        • Następnie wyjmujemy je cedzakiem tak, by w garnku pozostał sam klarowny wywar.
          • W międzyczasie kroimy łososia w kostkę i marynujemy w sosie ostrygowym.
            • Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Odstawiamy na ok. 20 minut.
              • Do gotującego wywaru dodajemy kolejno pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę.
                • Gotujemy przez kilka minut, aż warzywa zrobią się al dente.
                  • Osobno na patelni na oliwie z oliwek lub oleju kokosowym dusimy posiekaną ostrą papryczkę i rozprowadzamy z pastą curry. Całość dodaj do gotującej się zupy.
                    • Dodajemy kolejno do zupy pomidorki pelati oraz pokrojony groszek cukrowy.
                      • Po ok 2-3 minutach gotowania, gdy groszek zmięknie, dodajemy mleczko kokosowe i śmietankę (uwaga: aby śmietanka się nie zważyła, odlewamy nieco gorącej zupy do osobnego naczynia, mieszamy ze śmietanką i dopiero całość dolewamy do zupy).
                        • W ostatniej fazie gotowania do zupy dodajemy łososia. Gotujemy go w zupie tylko kilka minut.
                          • Dodajemy świeżą, posiekaną kolendrę. Całość doprawiamy sosem sojowym, odrobiną pieprzu i chilli.
                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości