Przepisy

„Flagowa przystawka” Wojtek Romel
Flagowa przystawka 

Składniki:

  • 200 g zielonych szparagów
  • 2 bakłażany
  • 2 średnie pomidory
  • 250 g sera mozzarella
  • 150 g szynki parmeńskiej
  • Szczypta cukru
  • Łyżeczka oregano
  • Ząbek czosnku
  • Szczypiorek
  • Oliwa z oliwek
  • Olej
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy w wodzie z solą i cukrem przez 10 minut.
  • Bakłażan kroimy w plastry i układamy na blaszce do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem, oregano oraz posiekanym czosnkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 15 minut.
  • Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy cienko olejem. Układamy upieczone plastry bakłażana. Na każdy z nich kładziemy plaster pomidora i sera mozzarella. Całość pieczemy w 180°C przez ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
  • Układamy na talerzu od lewej strony szparagi, zapiekany bakłażan i szynkę parmeńską tak, aby powstała kolorystyczna flaga Włoch.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„#zjedzmięskoakluseczkizostaw” Beata Andrzejewska
Następny artykuł:

„#zjedzmięskoakluseczkizostaw” Beata Andrzejewska

tvnpix