Przepisy

„Główna trajkotka”  Martyny Brzezińskiej (Kalisz)
Główna trajkotka 

Składniki:

 

  • 800 g piersi z indyka  ( 4 KAWAŁKI PO 160-180 GRAM)
  • 150 g sera żółtego
  • 150 g sera wędzonego
  • 1 paczka mozzarelli , kulka
  • 1 opakowanie sera pleśniowego np. gorgonzola
  • 100 ml śmietany 30%
  • Oregano
  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko

 

Marynata do indyk:

  • 100 ml oleju rzepakowego
  • Sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek granulowany

 

Kasza bulgur:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g kaszy bulgur
  • 1L wody
  • Oregano, zioła prowansalskie, sól pieprz do smaku
  • Starty parmezan
  • Świeżą bazylia
  • Pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

  • Pierś z indyka dzielimy na 4 równe części i umieszczamy w marynacie na 30 minut. Smażymy w garnku garnku na oleju.
  • Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w koskę , gdy się zarumieni wrzucamy pomidory, przyprawy oraz czosnek.
  • Po chwili wsypujemy kaszę bulgur , podsmażamy przez kilka minut.
  • Dolewamy 0,5L wody i gotujemy pod przykryciem aż kasza napęcznieje, proces powtarzamy jeszcze raz.
  • Gdy kasza wciągnie całą wodę, doprawiamy do smaku.
  • Wszystkie sery ścieramy i mieszamy ze sobą w misce, dodajemy 100ml śmietany i doprawiamy oregano.
  • Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso indyka z każdej strony
  • Ciasto francuskie dzielimy na 4 równe części, na każdej kładziemy mieszankę serów i kawałek piersi z indyka.
  • Zawijamy sakiewki, wierzch każdej smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy na 25 minut do piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 °C.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Zielone na czerwonym” Krzysztofa Gawrycha (Mazury)
Następny artykuł:

„Zielone na czerwonym” Krzysztofa Gawrycha (Mazury)

tvnpix