Sposób przygotowania:
- Ziarna i orzechy należy oddzielnie zrumienić na suchej patelni.
- Następnie miksujemy oddzielnie do uzyskania konsystencji, „piasku”.
- W 3 oddzielnych miskach łączymy zmiksowany sezam, orzechy i słonecznik, każde z łyżką stołową miodu.
- Tak powstałe 3 chałwy wkładamy do pojemników, dobrze ugniatamy w celu pozbycia się powietrza.
- Otrzymaną chałwę wstawiamy do zamrażalnika na minimum 60 min.
- Pomelo miksujemy na gładką masę i dodajemy miodu, wedle uznania.
- Otrzymany mus wlewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki na minimum 60 min. tą samą czynność powtarzamy z kiwi.
- Chałwę kroimy i wykładamy na talerz obok wykładamy pokrojone kawałki sorbetów owocowych.
- Rozgrzaną czekoladą polewamy chałwę.
podziel się: