Gra w ciepło-zimno Oskara Gorzocha (Trójmiasto)

Gra w ciepło-zimno
Gra w ciepło-zimno
  • Przygotowujemy 4 ramekiny o pojemności 180 ml każdy
    • Środek ramekinów smarujemy dokładnie masłem, a następnie wysypujemy drobnym lub granulowanym cukrem
      • W garnuszku z grubszym dnem umieszczamy śmietanę kremówkę, cukier i rum
        • Zagotowujemy, zdejmujemy z palnika, natychmiast posypujemy posiekaną czekoladą
          • Odstawiamy na 2 minuty
            • Po tym czasie mieszamy łyżką, aż do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego
              • Studzimy
                • Oddzielamy białka od żółtek
                  • Żółtka dodajemy do sosu czekoladowego i dokładnie mieszamy
                    • W oddzielnym metalowym lub szklanym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli do otrzymania prawie sztywnej konsystencji
                      • 1/3 ubitych białek mieszamy z sosem czekoladowym, by go rozrzedzić.
                        • Następnie dodajemy do resztę białek i całość delikatnie mieszamy szpatułką
                          • Nie mieszamy zbyt długo, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, dzięki którym suflet rośnie
                            • Przestajemy mieszać, gdy masa ma jednolity kolor
                              • Przygotowaną masę sufletową przelewamy do ramekinów, napełniając je całkowicie
                                • Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, po 30 sekundach obniżamy temperaturę do 180°C
                                  • Pieczemy około 15 minut
                                    • Gorące suflety wyjmujemy z piekarnika, prószymy cukrem pudrem i natychmiast podajemy
                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości