Gryczane gniazdo Anny Kołakowskiej (Warszawa)

Gryczane gniazdo
Gryczane gniazdo

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypujemy mąkę gryczaną i kukurydzianą.
    • Dodajemy jajko i pokrojone na małe kawałki masło.
      • Doprawiamy szczyptą soli.
        • Ugniatamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
          • Foremki na tartaletki wyklejamy ciastem.
            • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez 10 minut.
              • Śmietanę łączymy z jajkiem i jednym żółtkiem.
                • Dodajemy szczyptę soli, pieprz i tymianek.
                  • Gruszkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
                    • Kozi ser kroimy w krążki.
                      • W upieczonych „gniazdach” z ciasta układamy krążek sera i plaster gruszki
                        • Zalewamy masą z jajka i śmietany.
                          • Pieczemy przez kolejne 10 minut.
                            • Przed podaniem deser dekorujemy czerwonym pieprzem.
                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości