Grzech prestidigitatora Moniki Wolskiej (Łódź)

Grzech prestidigitatora
Grzech prestidigitatora

Sposób przygotowania:

  • Mięso smarujemy ze wszystkich stron musztardą, solą i pieprzem
    • Schab przewiązujemy sznurkiem
      • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy mięso z każdej strony, aż się zrumieni
        • Następnie schab kładziemy na środku blachy, obok układamy warzywa pokrojone w małe kawałki
          • Mięso zalewamy sosem z patelni
            • Na warzywa kładziemy liście laurowe i rozmaryn
              • Na wierzch sypiemy sól i pieprz
                • Warzywa zalewamy winem białym i wodą, tak by były całkowicie zakryte
                  • Schab z warzywami pieczemy około 40 minut w temperaturze 250°C
                    • Po 20 minutach odwracamy mięso na drugą stronę
                      • Gdy mięso jest gotowe usuwamy rozmaryn i liście laurowe, a wszystkie warzywa dokładnie miksujemy
                        • Do powstałego sosu dodajemy śmietanę
                          • Schab kroimy w cienkie plastry i zalewamy powstałym sosem
                            • Do garnka wsypujemy pęczek i zalewamy 2,5 szklanki zimnej wody
                              • Wstawiamy na ogień
                                • Gdy woda zacznie wrzeć, doprawiamy solą
                                  • Gdy kasza pochłonie całą wodę, zdejmujemy z ognia
                                    • Garnek przykrywamy pokrywką i zawijamy na przykład w koc
                                      • Kapustę białą i czerwoną oraz marchewkę siekamy
                                        • Warzywa smażymy na oliwie z oliwek
                                          • Doprawiamy solą i pieprzem
                                            • Posypujemy cukrem
                                              • Gdy cukier się rozpuści, podlewamy niedużą ilością octu balsamicznego
                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości