Przepisy

Hardkorowy stejk na wulkanie Anieli Bogusz (Warszawa)
Hardkorowy stejk na wulkanie 

Stek

Składniki:

  • 2 steki z polędwicy wołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • ½ cytryny
  • Sól pieprz
  • Papryka w proszku

Ratatouille

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czubata łyżeczka harissy
  • 2 fileciki anchois
  • 2–4 ząbki czosnku
  • 700 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ pęczka świeżej bazylii
  • 2 łyżki chudego naturalnego jogurtu
  • 300 g ryżu basmati
  • Szczypta szafranu
  • ½ cytryny

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 280°C
  • Kamień do pieczenia steka smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika na 45 minut.
  • Surowe mięso wyjmujemy z lodówki na około 45-60 minut przed smażeniem.
  • Steki posypujemy z dwóch stron solą, pieprzem i papryką oraz polewamy 1 łyżeczką oliwy.
  • Rozgrzany wyjmujemy z piekarnika i układamy na drewnianej desce.
  • Na kamieniu układamy steki.
  • Łodyżki natki pietruszki siekamy drobno.
  • Listki pietruszki kroimy na większe kawałki.
  • Dodajemy musztardę i oliwę extra vergine.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i mieszamy.
  • Powstały sos nanosimy na gotowego steaka.

Sposób przygotowania:

  • Cukinię kroimy wzdłuż na pół,
  • Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 centymetra.
  • Warzywa grillujemy na patelni.
  • Do garnka wsypujemy ryż i zalewamy 2 kubkami wrzątku.
  • Do ryżu dodajemy szafran, połówkę cytryny oraz szczyptę soli.
  • Przykrywamy i gotujemy, aż ryż wchłonie wodę.
  • Usuwamy gniazda nasienne z papryk
  • Papryki kroimy i wkładamy do żeliwnego garnka razem z obraną i pokrojoną czerwoną cebulą.
  • Dodajemy harissę, anchois i łyżeczkę oliwy z puszki anchois.
  • Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy całość na średnim ogniu.
  • Zdejmujemy cukinię i bakłażana z patelni grillowej i kroimy.
  • Kawałki cukinii i bakłażana dodajemy do garnka z warzywami, zalewamy przecierem pomidorowym
  • Dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy pod przykryciem.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

fajny był ten kamień-grill

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      To nawet był niezły pomysł, żeby tylko milczała...

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
          Nie ma lipy Anieli Bogusz (Warszawa)
          Następny artykuł:

          Nie ma lipy Anieli Bogusz (Warszawa)

          tvnpix