Idealnie dopasowani Eweliny Cholewy (Lublin)

Idealnie dopasowani
Idealnie dopasowani
Deser

Sposób przygotowania:

Biszkopt

  • -Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
    • - Białą czekoladę rozpuszczamy i lekko studzimy.
      • - Ubijamy jajka z cukrem przez około 10 minut, aż masa zbieleje oraz będzie gęsta i puszysta.
        • - Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do ubitej masy i delikatnie mieszamy szpatułką.
          • - Na patelni podsmażamy migdały z łyżką śmietanki.
            • - Łączymy masę z roztopioną i ostudzoną czekoladą oraz migdałami.
              • - Masę przelewamy do wysmarowanej masłem formy z odpinaną obręczą i pieczemu przez około 20 - 22 minuty, aż wierzch się zarumieni.
                • - Studzimy.
                  • - Ścinamy wierzch biszkoptu i okruchami wypełniamy wolne przestrzenie wkoło biszkoptu.
                    • - Nasączyć przygotowaną mieszanką.

                      Biała masa

                      • - Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę i chwilę gotujemy.
                        • - Dodajemy kostki białej czekolady.
                          • - Mieszamy, aż czekolada całkowicie się roztopi.
                            • - Studzimy, a następnie mieszamy z serkiem mascarpone.

                              Gruszki

                              • - Gruszki kroimy w plastry.
                                • - Na biszkopcie układamy ukosem gruszki, jedna gruszka na drugiej.
                                  • - Białą masę umieszczamy na wierzchu.
                                    • - Całość wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

                                      Mus czekoladowy

                                      • - Do metalowej miski wsypujemy 30g cukru.
                                        • - Dodajemy 4 żółtka, kakao i śmietankę.
                                          • - Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą.
                                            • - Mieszamy drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki.
                                              • - Zdejmujemy miskę z garnka, dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę.
                                                • - Mieszamy, aż składniki się roztopią i połączą ze sobą.
                                                  • - Dodajemy alkohol.
                                                    • - W międzyczasie ubijamy białka z pozostałym cukrem na sztywną masę.
                                                      • - Łączymy delikatnie oba składniki.
                                                        • - Mus wylewamy na zastygniętą białą masę i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości