Przepisy

„Jak w dobrym kinie" Katarzyna Okoniewska
Jak w dobrym kinie 

Składniki:

Karmelowy popcorn

  • Opakowanie ziaren popcornu
  • 4 łyżki cukru
  • 60 ml wody
  • 8 łyżek śmietanki 36%
  • 2 łyżki masła
  • Sól

Mus

  • 250 g twarogu do serników
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • Laska wanilii
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 90 g crème fraiche
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Skórka z połowy cytryny
  • Pestki marakui

Sposób przygotowania:

  • Twaróg sernikowy ucieramy w misce z cukrem i ziarenkami wanilii.
  • W osobnej misce ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz crème fraiche i delikatnie łączymy w jednolitą masę.
  • Do powstałej masy dodajemy stopniowo twaróg waniliowy i mieszkamy do połączenia.
  • Masę przelewamy do miseczek i schładzamy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
  • Popcorn prażymy w mikrofalówce lub w garnku na maśle.
  • Przygotowujemy karmel: do rondelka wsypujemy cukier  i podgrzewamy aż się rozpuści. Dolewamy do niego wodę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotujemy przez minutę i dodajemy śmietankę. Całość gotujemy ponownie przez ok. 5 minut, na końcu doprawiamy solą
  • Popcorn umieszczamy na wierzchu schłodzonego musu i polewamy karmelem. Całość dekorujemy pestkami wydrążonymi z marakui.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a kiedy dodajemy masło do karmelu?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Tuż przed dodaniem soli czyli po pięcio minutowym gotowaniu :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
          „To wymaga cierpliwości” Katarzyna Okoniewska
          Następny artykuł:

          „To wymaga cierpliwości” Katarzyna Okoniewska

          tvnpix