Przepisy

powrót do listy

Jeczpoczmaki, rajska potrawa, pijana obiecanka, czyli intrygująca kuchnia Romana

Jeczpoczmaki, rajska potrawa, pijana obiecanka, czyli intrygująca kuchnia Romana
 

ROMAN SZCZEBLEWSKI

 

PRZYSTAWKA:

Jeczpoczmaki

czas przygotowania:  40 minut

 

Składniki:

  • 1 kg indyczego mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 torebki ugotowanego ryżu
  • 2 lub 3 marchewki średnie (starte, surowe)
  • olej
  • sól, curry, pieprz, ostra papryka
  • ciasto francuskie

 

Sposób przygotowania:

Gotujemy ryż z dodatkiem soli i curry, tak aby był lekko niedogotowany. Mięso podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przesmażonego mięsa dodajemy startą marchewkę i przestudzony ryż. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry, ostrą papryką. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty i do środka kładziemy łyżkę nadzienia – całość zalepiamy. Pieczemy w piekarniku ok. 30 – 40 minut  w temperaturze 180 stopni.  Przed pieczeniem warto posmarować żółtkiem, aby  nabrały złocistego koloru.

JaczpoczmakiJaczpoczmaki

 

 

DANIE GŁÓWNE:

Rajska potrawa na miodzie

czas przygotowania: 2h 40 min.

 

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • garść suszonych moreli
  • garść suszonych śliwek i rodzynek
  • 2 cebule
  • 2 papryczki chilli
  • sól, pieprz, czosnek, oliwa

Sos

  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej przygotowujemy żeberka, które  nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, oraz skrapiamy oliwą i tak przygotowane wstawiamy do lodówki na całą noc. Cebulę siekamy i  dodajemy  chili. Żeberka podsmażamy na oliwie i wkładamy do brytfanny. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę i chili, które dodajemy do mięsa. Następnie w pół litrze wody rozpuszczamy miód, dodajemy przecier pomidorowy i wszystko gotujemy. Uzyskany sos wlewamy do brytfanny i dusimy około godziny. Następnie dodajemy morele, śliwki, rodzynki i tak trzymamy na ogniu około 30 min. Na koniec wyjmujemy mięso, miksujemy sos, nakładamy żeberka  na talerze i polewamy sosem.

 

Rajska potrawa na miodzieRajska potrawa na miodzie

DESER:

Pijana obiecanka z wierzby

czas przygotowania: 40 minut

 

Składniki:

 

  • gruszka
  • 2 kieliszki czerwonego półwytrawnego wina
  • pół kieliszka soku z aronii
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Obieramy gruszkę. Do małego garnka wlewamy wino i sok z aronii. Kiedy płyn się zagotuje wkładamy gruszkę i gotujemy ok. 10 min. Po ostygnięciu podajemy  roztopioną czekoladą i całość dekorujemy bitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru.

Pijana obiecanka z wierzbyPijana obiecanka z wierzby

autor: TVN

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Żeberka super ale ja piekłam prawie 2 godz rozpływały się w ustach, Bardzo polecam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      A moze Pan podac przepis na sosik do jeczpoczmaczkow.Poprosze

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
          Rostbef marynowany, dorsz i śliwki na gorąco, czyli sposób Asi na pyszną biesiadę
          Następny artykuł:

          Rostbef marynowany, dorsz i śliwki na gorąco, czyli sposób Asi na pyszną biesiadę

          tvnpix