Przepisy

powrót do listy

"Kaszëbskô cziszka z rozmajitima bùlwama" ( Kiszka kaszubska z różnymi ziemniakami) Damroki Kwidzynskiej (Trójmiasto i okolice)

"Kaszëbskô cziszka z rozmajitima bùlwama"  ( Kiszka kaszubska z różnymi ziemniakami) Damroki Kwidzynskiej (Trójmiasto i okolice)
Kaszëbskô cziszka z rozmajitima bùlwama 

Składniki:

 

  • 500 g kaszy gryczanej
  • 1 kg obranych ziemniaków
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść drobniutko posiekanej natki pietruszki
  • Słonina lub olej do smażenia
  • Jajko
  • Sól (1 łyżeczka) i świeżo zmielony czarny pieprz (1/2 łyżeczki)
  • 3-4 litry bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • Po kilka ziaren całego czarnego pieprzu i ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania:

 

  • Kaszę płuczemy, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilkanaście minut, po czym odsączamy na sitku.
  • Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy z soku.
  • Masę ziemniaczaną mieszamy z kaszą i natką, dodajemy  jajko oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy.
  • Z masy formujemy wałek, zawijamy go w gazę z apteki (1 m x 1 m), zakręcamy końce.
  • Układamy w szerokim rondlu. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez 0,5 godziny.
  • Kiszkę wkładamy na kilka minut do zimnej wody, po czym wyciągamy ją i odstawiamy do wystygnięcia, następnie odwijamy z gazy.

 

Sposób przygotowania:

 

  • Kaszę płuczemy, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilkanaście minut, po czym odsączamy na sitku.
  • Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy z soku.
  • Masę ziemniaczaną mieszamy z kaszą i natką, dodajemy  jajko oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy.
  • Z masy formujemy wałek, zawijamy go w gazę z apteki (1 m x 1 m), zakręcamy końce.
  • Układamy w szerokim rondlu. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez 0,5 godziny.
  • Kiszkę wkładamy na kilka minut do zimnej wody, po czym wyciągamy ją i odstawiamy do wystygnięcia, następnie odwijamy z gazy.
  • Następnie kroimy kiszkę w plastry i smażymy na chrupiąco z obydwu stron na topionej słoninie z cebulką.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
"Czekoladowa ruletka" Marty Jadźki Jaczyńskiej (Trójmiasto i okolice)
Następny artykuł:

"Czekoladowa ruletka" Marty Jadźki Jaczyńskiej (Trójmiasto i okolice)

tvnpix