Przepisy

„#kiedybardzosiechceaniemożnatomożna” Beata Andrzejewska
#kiedybardzosiechceaniemożnatomożna 

Składniki:

Spód

  • 125g ciasteczek owsianych
  • 2 łyżki masła, roztopionego

Masa serowa

  • 500g twarogu
  • 250g serka mascarpone
  • 130ml syropu klonowego lub do smaku
  • 1,5 szklanki puree z upieczonej dyni
  • 4 jajka
  • 2 łyżki rumu lub miodu pitnego
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Laska wanilii
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Skórka z 2 pomarańczy

Polewa

  • 100g białej lub karmelowej czekolady
  • 50ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • Sok z cytryny
  • Sól himalajska
  • Mix orzechów i migdałów

Figi karmelizowane

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • Sól
  • 4 figi

 

Sposób przygotowania:

  • Ciastka kruszymy w blenderze, dodajemy masło i mieszamy. Całość przesypujemy do tortownicy i schładzamy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Na najniższą półkę piekarnika kładziemy naczynie z gorącą wodą.
  • Do głębokiej formy kładziemy wszystkie składniki bez jaj.
  • Miksujemy, a następnie dodajemy jajka.
  • Krem serowy przelewamy na schłodzony spód. Pieczemy przez 15 minut w 170 °C, następnie przez  60 minut w 125 °C.
  • Studzimy, następnie schładzamy przez kilka godzin w lodówce.
  • Sernik zdobimy polewą przygotowaną ze śmietanki, syropu i czekolady, oprószamy orzechami.
  • Na patelni smażymy karmel, kładziemy przekrojone figi i smażymy do zarumienienia.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Jak w dobrym kinie" Katarzyna Okoniewska
Następny artykuł:

„Jak w dobrym kinie" Katarzyna Okoniewska

tvnpix