Sposób przygotowania:
Ryba :
• Skórę sandacza nacinamy w kratkę, solimy i posypujemy natką posiekanej pietruszki, smarujemy oliwą.
• Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 °C, piec 10 – 12 minut.
Sałatka:
- Do miski wsypujemy mix sałat z roszponką.
Dodajemy ćwiartki pomidorów, odsączone oliwki, ser mozzarella, mieszamy
- Kroimy cebulę w cienkie piórka i zalewamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, octem winnym, dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz, mieszamy.
- Ser cheddar trzemy na cienkie płatki i posypujemy wierzch sałatki.
- Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ziemniaki:
- Ziemniaki nacinamy w cienkie paski, skrapiamy oliwą, zawijamy w folie, zostawiając miejsce na powietrze.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250 °C na 10 minut.
- Otwieramy folię i pieczemy kolejne 5 minut.
Sos:
- Namoczone borowiki tniemy na średniej wielkości kostkę, odsączamy ale nie wylewamy wody spod borowików.
- Wrzucamy borowiki na patelnie na rozgrzany olej ryżowy, smażymy do zarumienienia.
- Na patelnię wlewamy połowę porcji whisky i podpalamy aż alkohol się wypali a zostanie aromat whisky, czynność powtarzamy.
- Dodajemy klarowane masło i białą cebulę pokrojoną w średnią kostkę.
- Mieszamy aż cebula się zeszkli.
- Dolewamy wodę spod borowików, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
- Kilka razy dolewamy śmietankę aż do zagęszczenia.
podziel się: