Królicza kostka Łukasza Michalaka (Poznań)

Królicza kostka
Królicza kostka

Sposób przygotowania:

  • Ubijamy jajka.
    • Dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta.
      • Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewamy ciągłym strumieniem olej.
        • Do powstałej masy dodajemy marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki, sok pomarańczowy na oko i delikatnie mieszamy.
          • Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól
            • Delikatnie łączymy wszystkie składniki.
              • Masę przekładamy do małej formy 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia.
                • Pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 150°C.
                  • Ciasto po wyjęciu z pieca odstawiamy na chwilę do wystygnięcia
                    • Następnie polewamy rozpuszczoną czekoladą.
                      • Gdy całość wystygnie, pokrywam wierzch i boki serkiem śmietankowym zmieszanym z mascarpone oraz odrobinką olejku pomarańczowego.
                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości