Krucho z wagą Martyny Jurkiewicz (Łódź)

Krucho z wagą Martyny Jurkiewicz (Łódź)
Krucho z wagą Martyny Jurkiewicz (Łódź)

Przygotowanie:Mąkę razem z solą i proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy cukier, masło, jajka i zagniatamy, aż masło pod wpływem wyrabiania ciasta i ciepła naszych dłoni zacznie się rozpuszczać i wiązać resztę składników. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny, żeby się chłodziło. Natłuszczamy formę i wyklejamy ciastem (3/4) . 1/4 ciasta chowamy do zamrażalnika. Wyklejoną formę chowamy do lodówki.Do garnka wsypujemy wiśnie, wlewamy wiśniówkę, wsypujemy cukier, gotujemy chwilę na małym ogniu, aż wiśnie się rozmrożą i będą miękkie. W 1/4 szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do gotujących się wiśni. Robimy kisiel.Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Na cisto wylewamy masę wiśniową, a na wierzch wykładamy ubitą piane z białek i ścieramy pozostałe (1/4) ciasta na tarce o grubych oczkach. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C 45 minut.

podziel się:

Pozostałe wiadomości