Kryptonim Gęgawa Marcina Łopki (Poznań)

Kryptonim Gęgawa
Kryptonim Gęgawa

Sposób przygotowania:

  • Gęś patroszymy, oczyszczamy i nacieramy solą i ziołami
    • Na kościach z gęsi gotujemy bulion
      • W połowie bulionu gotujemy suszone grzyby
        • W drugiej połowie gotujemy kaszę gryczaną
          • Dynię pieczemy w piekarniku
            • Z upieczonej dyni wydrążamy miąższ
              • Do miąższu dodajemy ugotowanego ziemniaka, masło, sól, czosnek, pieprz, kurkumę i ugniatamy.
                • Cebulę smażymy na gęsim tłuszczu z podrobami
                  • Dodajemy do kaszy i studzimy
                    • Powstałym farszem nadziewamy gęś, układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy nieco bulionem.
                      • Przygotowaną gęś pieczemy bez przykrycia przez 30 minut w temperaturze 180°C
                        • Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130°C i pieczemy przez 4 godziny, co jakiś czas podlewając tłuszczem.
                          • Po godzinie pieczenia naczynie przykrywamy.
                            • Fasolę myjemy, obieramy i gotujemy na parze.
                              • Do fasoli dodajemy posiekaną cebulę, sery i orzechy, pokrojone suszone pomidory i zalewamy oliwą z pomidorów.
                                • Gęś podajemy z puree z dyni i sałatką z fasoli.
                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości