Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170°C
- Do malaksera wsypujemy mąkę, kakao, sodę, masło pokrojone w małe kawałki, cukier biały, cukier Muscovado, wbijamy jajka, dodajemy jugurt, ekstrakt z wanilii i mieszamy (nie ubijamy!).
- Gdy składniki połączą się w jednolitą masę powoli dodajemy po trochu wrzącą wodę.
- W międzyczasie 175gr czekolady łamiemy na małe kawałki i w kąpieli wodnej rozpuszczamy. Następnie dodajemy do masy i mieszamy jednocześnie. Po chwili masa jest gotowa.
- Dodajemy płatki migdałów i wiśnie, mieszamy delikatnie łyżką.
- Ciasto przelewamy do formy (okrągłej 22cm średnica) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną.
- Pieczemy w temperaturze 170°C przez 50-60min.
Polewa/syrop:
- Do rondla wlewamy wodę, wiśniówkę, wsypujemy cukier i kakao. Gotujemy maksymalnie 10-15 minut aż cukier się rozpuści i płyn lekko zredukuje się.
- Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 10min do ostudzenia. Gdy jest jeszcze ciepłe, polewamy syropem.
- Odstaw ciasto do ostudzenia
Sos:
- Mieszamy mleko ze śmietaną, wlewamy na patelni, lub do średniego rondla i stawiamy na niewielkim ogniu.
- Dodajemy masło i cukier. Troszkę zwiększamy ogień. Mieszamy aż rozpuści się cukier i masło. Zmniejszamy ogień.
- Następnie dodajemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Gdy już prawie cała jest rozpuszczona, zdejmujemy z ognia i nadal mieszamy, aż całość nabierze jednolitej gładkiej konsystencji.
- Dodajemy likier pomarańczowy.
- Ciasto podajemy z listkiem mięty, opcjonalnie z kandyzowaną skórką pomarańczową i polewamy sosem pomarańczowo-czekoladowym.
podziel się: