Kwintesencja nałogów Macieja Wawrzonka (Łódź)

Kwintesencja nałogów Macieja Wawrzonka (Lódź)
Kwintesencja nałogów Macieja Wawrzonka (Lódź)

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170°C
    • Do malaksera wsypujemy mąkę, kakao, sodę, masło pokrojone w małe kawałki, cukier biały, cukier Muscovado, wbijamy jajka, dodajemy jugurt, ekstrakt z wanilii i mieszamy (nie ubijamy!).
      • Gdy składniki połączą się w jednolitą masę powoli dodajemy po trochu wrzącą wodę.
        • W międzyczasie 175gr czekolady łamiemy na małe kawałki i w kąpieli wodnej rozpuszczamy. Następnie dodajemy do masy i mieszamy jednocześnie. Po chwili masa jest gotowa.
          • Dodajemy płatki migdałów i wiśnie, mieszamy delikatnie łyżką.
            • Ciasto przelewamy do formy (okrągłej 22cm średnica) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną.
              • Pieczemy w temperaturze 170°C przez 50-60min.

                Polewa/syrop:

                • Do rondla wlewamy wodę, wiśniówkę, wsypujemy cukier i kakao. Gotujemy maksymalnie 10-15 minut aż cukier się rozpuści i płyn lekko zredukuje się.
                  • Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 10min do ostudzenia. Gdy jest jeszcze ciepłe, polewamy syropem.
                    • Odstaw ciasto do ostudzenia

                      Sos:

                      • Mieszamy mleko ze śmietaną, wlewamy na patelni, lub do średniego rondla i stawiamy na niewielkim ogniu.
                        • Dodajemy masło i cukier. Troszkę zwiększamy ogień. Mieszamy aż rozpuści się cukier i masło. Zmniejszamy ogień.
                          • Następnie dodajemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Gdy już prawie cała jest rozpuszczona, zdejmujemy z ognia i nadal mieszamy, aż całość nabierze jednolitej gładkiej konsystencji.
                            • Dodajemy likier pomarańczowy.
                              • Ciasto podajemy z listkiem mięty, opcjonalnie z kandyzowaną skórką pomarańczową i polewamy sosem pomarańczowo-czekoladowym.
                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości