Lady in black Doroty Grala (Olsztyn)

Lady in black
Lady in black

Sposób przygotowania:

  • Masło rozpuszczamy.
    • Z drożdży, mleka, odrobiny mąki i cukru tworzymy zaczyn.
      • Odstawiamy na bok, aż zaczyn zacznie rosnąć.
        • Gotowy zaczyn łączymy z odrobiną mąki, dwoma jajkami i rozpuszczonym masłem.
          • Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
            • Po wyrośnięciu, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1,5-2 centymetrów,
              • Z gotowego ciasta wycinamy krążki o średnicy 8 centymetrów.
                • Krążki układamy na blasze i zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
                  • W środku każdego krążka robimy wgłębienie i smarujemy jajkiem.
                    • W dołek wkładamy jagody i posypujemy kruszonką.
                      • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut.

                        Kruszonka

                        • W misce umieszczamy mąkę i cukier.
                          • Dodajemy masło pokrojone w nieduże kawałki.
                            • Całość wyrabiamy ręcznie.

                              Syrop z jagód

                              • Składniki wkładamy do rondelka.
                                • Doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając.
                                  • Gotujemy przez około 3 minuty.
                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości