Łagodnie do mety Alicji Czabajskiej (Poznań)

Łagodnie do mety
Łagodnie do mety
Deser

Łagodnie do mety

Sposób przygotowania:

  • - Ilość owoców zależy od wielkości porcji, jakie chcemy otrzymać
    • - Gotujemy wodę z cukrem.
      • - Po rozpuszczeniu się cukru wystudzony syrop dodajemy do truskawek i blendujemy.
        • - Mieszankę truskawek i syropu umieszczamy naczynie w zamrażalce na minimum 4 godziny. Co jakiś czas mieszamy, aż do otrzymania sorbetu
          • - Osobno blendujemy banana z malinami i obraną ze skóry brzoskwinią.
            • - W osobnej misce mieszamy 180g masła i 250g mąki.
              • - Rękoma ucieramy całość.
                • - Następnie dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy pół szklanki cukru białego i ugniatamy
                  • - Do drugiej części dodajemy pół szklanki cukru trzcinowego i także ugniatamy.
                    • - Powstałe dwa rodzaje kruszonki rozsypujemy (pół na pół) na blasze i pieczemy w temperaturze 200°C przez około 20 minut.

                      Bezy

                      Sposób przygotowania:

                      • - Białka jajek ubijamy na sztywną pianę
                        • - Dodajemy szczyptę soli, niepełną łyżeczkę soku z cytryny i dalej ubijamy.
                          • - Następnie powoli, po jednej łyżeczce dodajemy 125 g cukru pudru.
                            • - Z połowy masy formujemy bezy białe.
                              • - Do drugiej połowy dodajemy łyżeczkę ciemnego kakao, miksujemy i także formujemy bezy.
                                • - Całość pieczemy przez 45 minut w temperaturze 140°C.

                                  Sposób podania:

                                  • - Deser podajemy w wysokich szklankach lub kieliszkach.
                                    • - Mieszamy sorbet ze zblendowanymi owocami i układamy jako najniższą warstwę.
                                      • - Następnie układamy warstwę kruszonki z białego cukru, pokruszonych bez białych oraz kakaowych, kruszonki z cukru trzcinowego, oraz odrobiną prażonego na patelni słonecznika.
                                        • - Na wierzch ponownie układamy zblendowane owoce z sorbetem.
                                          • - Przyozdabiamy pokrojoną figą oraz listkami mięty.
                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości