Lansik na desce Macieja Koszeli (Zielona Góra)

Lansik na desce
Lansik na desce

Sposób przygotowania:

  • Ryż zalewamy zimną wodą i płuczemy kilka razy, aż woda zrobi się przeźroczysta.
    • Zalewamy ryż wodą, centymetr nad poziomem ryżu.
      • Gotujemy w garnku pod przykryciem.
        • Do drugiego garnka wlewamy 6 łyżek octu ryżowego i 3 łyżki cukru brązowego.
          • Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia.
            • Gdy woda z ryżu wygotuje się, do ryżu wlewamy ocet z cukrem brązowym i mieszamy.
              • Na macie do rolowania sushi kładziemy algi nori.
                • Na warstwie alg układamy ryż na powierzchni ¾ alg.
                  • Na ryż wyciskamy cienką warstwę majonezu i posypujemy czarnym sezamem.
                    • Następnie kładziemy pasek łososia i liść sałaty rzymskiej.
                      • Wszystkie warstwy zawijamy w algi.
                        • Powstały rulon kroimy na równe części.
                          • Podajemy z wasabi, sosem sojowym i młodym imbirem.
                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości