Lepiące ustka Adama Jakubiaka (Słupsk)

Lepiące ustka
Lepiące ustka

Sposób przygotowania:

  • Żółtka ubijamy z cukrem.
    • Do rondla wlewamy śmietanę oraz mleko i podgrzewamy do temperatury 40°C
      • Dodajemy ubite żółtka i podgrzewamy do temperatury 80°C, cały czas mieszając.
        • Krówkę ustecką kruszymy.
          • Do pokruszonej krówki dodajemy gorącą masę.
            • Wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy do temperatury -25°C

              Sos

              • Maliny wrzucamy do rondla i zasypujemy cukrem.
                • Podgrzewamy do momentu wrzenia.
                  • Dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny.
                    • Gotowe lody polewamy sosem.
                      • Deser ozdabiamy świeżymi malinami oraz listkami mięty.
                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości