Przepisy

„Lepiej późno niż wcale” Marty Roman (Płock)
Lepiej późno niż wcale 
  • 2 pełne szklanki startej marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
  • Szczypta soli
  • Cukier puder

Sposób przygotowania:

  • Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  • Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty.
  • Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały olej.
  • Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste.
  • Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika.
  • Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i mieszamy ostatni raz.
  • Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. w temperaturze 180°C.
  • Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem.

 

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Nafaszerowany pracą” Marty Roman (Płock)
Następny artykuł:

„Nafaszerowany pracą” Marty Roman (Płock)

tvnpix