„Lepiej późno niż wcale” Marty Roman (Płock)

Lepiej późno niż wcale
Lepiej późno niż wcale

Sposób przygotowania:

  • Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach.
    • Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty.
      • Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały olej.
        • Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste.
          • Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika.
            • Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i mieszamy ostatni raz.
              • Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
                • Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. w temperaturze 180°C.
                  • Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem.
                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości