Przepisy

Leśne damy majstra Oskara Sojki (Szczecin)
Leśne damy majstra 

Składniki:

 

●        800 g mrożonych kurek

●        1 kg polędwicy wieprzowej

●        Sól

●        Pieprz

●        Majeranek

●        Czosnek

●        Papryka w proszku

●        Starty imbir

●        Jałowiec

●        Oliwa z oliwek

●        2 łyżki klarowanego masła

●        2 cebule

●        1 pęczek zielonych szparagów

●        1 kostka rosołowa

●        180 ml śmietany 30%

●        1 łyżka mąki

●        8 ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

●        Kurki rozmrażamy.

●        Większe grzyby przekrawamy na pół.

●        Polędwicę kroimy w plastry.

●        Plastry polędwicy smarujemy marynatą z oliwy z oliwek majeranku, czosnku, papryki, jałowca, soli i pieprzu.

●        Mięso w marynacie odstawiamy na kilka godzin.

●        Gotowe polędwiczki smażymy na oliwie z dodatkiem klarowanego masła.

●        Usmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy 1 szklanką wody.

●        Dusimy przez około 20 minut.

●        Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle klarowanym do czasu, aż się zeszkli.

●        Do podsmażonej cebuli dodajemy kostkę rosołową i kurki.

●        Dokładnie mieszamy i smażymy przez kilka minut.

●        Usmażone kurki dodajemy do duszonej polędwicy.

●        Nieobrane ziemniaki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 15 minut.

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A śmietanę pewnie do kurek dodajemy?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ale w wodzie gotujemy nie pokrojone i potem je tak nacinamy?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          15 minut w piekarnikuro nie za mało dla ziemniaków?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Ziemniaki w wodzie gotujemy 20 minut.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                  Tour de talerz Oskara Sojki (Szczecin)
                  Następny artykuł:

                  Tour de talerz Oskara Sojki (Szczecin)

                  tvnpix