„Lokalnie globalnie” Justyna Salwin

Lokalnie globalnie
Lokalnie globalnie

Sposób wykonania:

Dorsz

  • Kroimy dorsza na równe części a następnie przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron. Wkładamy każdy kawałek do wcześniej przygotowanego woreczka próżniowego.
    • Siekamy 4 ząbki czosnku. Ścieramy skórkę z jednej cytryny.
      • Wrzucamy do każdego woreczka z rybą po jednym posiekanym ząbku czosnku, plasterku masła, kilka gałązek świeżego tymianku i szczyptę startej skórki cytryny.
        • Zamykamy worki próżniowo i ustawiamy cyrkulator wcześniej przygotowany w garnku z wodą (metoda sous vide) na temperaturę 55 °C.
          • Kiedy woda osiągnie wskazaną temperaturę, wkładamy do garnka worki z rybą i składnikami.
            • Po 50 minutach ryba jest gotowa do serwowania.

              Risotto

              • Gotujemy na małym ogniu bulion razem z sosem rybnym.
                • Wkładamy do wysokiego garnka połowę masła i roztapiamy.
                  • Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i 2 ząbki czosnku i przez około 6 minut mieszamy, czekając aż się zeszkli.
                    • Dodajemy ryż i smażymy przez około minutę, stale mieszając.
                      • Wlewamy wino i gotujemy przez około 2 - 3 minuty, czekając aż wino odparuje.
                        • Dodajemy stopniowo po pół szklanki gorącego bulionu i gotujemy aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż.
                          • Następnie dodajemy kolejną porcję bulionu i gotujemy przez około 20 minut aż ryż będzie al dente.
                            • Dodajemy do ugotowanego ryżu sok i skórkę z cytryny oraz szczyptę zmielonego pieprzu. Odstawiamy risotto pod przykryciem na 2 minuty.
                              • Następnie dodajemy resztę masła, starty parmezan i wszystko mieszamy.
                                • Wrzucamy na patelnię kapustę z czosnkiem, papryczką chili i smażymy na maśle.
                                  • Całość podlewamy winem i dodajemy pieprzu, soli oraz cukru trzcinowego.
                                    • Prażymy na suchej patelni ziarna słonecznika i posypujemy nimi gotową kapustę.
                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości