Łosoś, morelowy indyk i truskawki, czyli kreatywna kuchnia menadżerki

Łosoś, morelowy indyk i truskawki, czyli kreatywna kuchnia menadżerki
Łosoś, morelowy indyk i truskawki, czyli kreatywna kuchnia menadżerki

AGNIESZKA GOŁĘBIOWSKA

Przystawka:

Łosoś w sosie teriyaki

podany na rukoli z orzechowo - balsamiczną nutą

Składniki:

  • 1 filet z łososia ok. 450 g
    • 4 ząbki czosnku
      • sos teriyaki
        • 10 g masła
          • sól, pieprz świeżo zmielony
            • 500 g rukoli
              • kilka orzechów włoskich
                • 1/2 gruszki
                  • 1 figa
                    • 100 g sera feta
                      • ocet balsamiczny
                        • olej z oliwek

                          Sposób przygotowania:

                          Filet z łososia przyprawiamy solą, pieprzem i bardzo drobno posiekanym czosnkiem. Na wierzch kładziemy kilka wiórek prawdziwego masła. Pieczemy ok. 30 minut w folii aluminiowej w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu odwijamy rybę i polewamy ją sosem teriyaki. Pieczemy jeszcze kilka minut, aby sos się skarmelizował. Upieczonego łososia podajemy na sałacie z rukoli z orzechami i pokrojoną w cienkie plastry gruszką. Sałatę skrapiamy olejem balsamicznym.

                          Łosoś w sosie teriyaki
                          Łosoś w sosie teriyaki

                          Danie główne:

                          Morelowy indyk z kopytkami smażonymi na świeżym rozmarynie

                          Składniki:

                          • pierś indyka średniej wielkości
                            • 1 duża cebula
                              • 300 g suszonych moreli
                                • sól, pieprz
                                  • oliwa i odrobina masła do smaku
                                    • 400 ml śmietanki
                                      • 1 kg ziemniaków
                                        • ok. 300 g mąki pszennej
                                          • 1 jajko
                                            • kilka gałązek rozmarynu
                                              • sałata
                                                • pęczek zielonych i białych szparagów
                                                  • mix sałat
                                                    • olej z pestek winogron
                                                      • orzeszki pinii
                                                        • cytryna
                                                          • ząbek czosnku

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Pierś indyka nakłuwamy nożem. W powstałe nakłucia wkładamy morele. Następnie smarujemy oliwą, solimy, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Obkładamy cebulą pokrojoną w piórka i dodajemy masło. Pieczemy ok. 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do uzyskania mocno przyrumienionego mięsa i cebuli. Powstały w trakcie pieczenia sos podlewamy śmietanką. Podajemy z kopytkami, sałatą, szparagami, prażonymi orzeszkami pinii oraz sosem vinegret.

                                                            Kopytka:

                                                            Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę i jajko. Zagniatamy i formujemy kopytka, które gotujemy w osolonej wodzie. Po lekkim ostygnięciu podsmażamy kopytka na maśle i oliwie z dodatkiem rozmarynu.

                                                            Morelowy indyk z kopytkami
                                                            Morelowy indyk z kopytkami

                                                            Deser:

                                                            Truskawki na waniliowo - bezowej śmietanie

                                                            Bezy:

                                                            · 4 białka

                                                            • 250 dag cukru pudru
                                                              • 1 łyżeczka soku cytrynowego

                                                                Składniki:

                                                                • kilka większych bez
                                                                  • 2 szklanki śmietany kremówki
                                                                    • 150 ml cytrynowego likieru
                                                                      • 1 szklanka mascarpone
                                                                        • 4 łyżeczki cukru
                                                                          • 3 laski prawdziwej wanilii
                                                                            • 4 szklanki truskawek/malin
                                                                              • płatki migdałów do przybrania

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Białka ubijamy, dodają w trakcie po jednej łyżeczce cukru pudru. Następnie dodajemy odrobinę soku. Ubijamy aż masa będzie gładka i sztywna. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok. 120 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy bezy o dowolnym kształcie ok. 50 minut. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia.

                                                                                W salaterce układamy warstwowo bezy, następnie zalewamy kremem waniliowo- śmietanowym z dodatkiem mascarpone. Krem uzyskujemy ubijając na sztywno śmietanę z wanilią i dodając do niej powoli serek mascarpone. Układamy świeże, pokrojone w ćwiartki truskawki lub maliny (najlepiej podać owoce sezonowe). Warstwy powtarzamy i dekorujemy tymi samymi owocami oraz prażonymi płatkami migdałowymi lub opcjonalnie płatkami w karmelu.

                                                                                Truskawki na waniliowo-bezowej śmietanie
                                                                                Truskawki na waniliowo-bezowej śmietanie

                                                                                Autor: TVN

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości