Lotosowa taca Wojciecha Czajkowskiego (Szczecin)

Lotosowa taca
Lotosowa taca

Sposób przygotowania:

  • Ryż płuczemy przynajmniej 5-6 razy i gotujemy.
    • Do ryżu nishiki dodajemy odrobinę wasabi i ugotowany zielony groszek,
      • Do ryżu basmati dodajemy kurkumę oraz tandori curry,
        • Do dzikiego ryżu dodajemy odrobinę pieprzu, soli i podsmażoną cebulę
          • Aby przygotować tofu rozgrzewamy Wok z olejem kokosowym
            • Gdy osiągnie wysoką temperaturę podlewamy łagodnym sosem sojowy
              • Wrzucamy pokrojoną czerwoną cebulkę i energicznie potrząsając zapalamy wok na 2-3 sekundy
                • Następnie wrzucamy tofu pokrojone w kostkę i garść pokrojonej kapusty pekińskiej.
                  • Dodajemy szczyptę kuminu i 2-3 krople oleju sezamowego.
                    • Na rozgrzaną patelnię z masłem i olejem kokosowym dodajemy szczyptę kurkumy i Bombay Biriani Masale
                      • Wrzucamy pokrojonego w kostkę bakłażana ,cukinię, papryki i paski marchewki.
                        • Po uduszeniu warzyw dodajemy awokado
                          • Mieszamy i podajemy z prażonymi płatkami migdałów.
                            • Na patelnie z niewielką ilością oliwy wrzucamy małe pieczarki
                              • Gdy pieczarki są podsmażone, dodajemy łyżkę masła klarowanego oraz łyżeczkę startego imbiru i wyłuskanych 10 ziaren kardamonu.
                                • Dusimy około 10 minut
                                  • Dodajemy kurkumę i garam masalę, a po chwili 200ml mleka kokosowego, energicznie mieszając.
                                    • Dodajemy szczyptę cukru

                                      Sposób podania:

                                      Dania podajemy na dużej tacy w 6 miskach ułożonych w kształt kwiatu lub na liściach przystrojone kwiatami z białym dipem oraz ostrymi piklami.

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości