Przepisy

„Lubię jak zadrapie” Aleksandra Podeszwa
Lubię jak zadrapie 

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 500 g miąższu dyni Hokkaido
  • 100 ml piwa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • Szczypta chili w proszku
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

 

  • Papryki kroimy na połówki i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem,  delikatnie polewamy oliwą. Nagrzewamy piekarnik do 190°C i pieczemy ok. 40 minut.
  • Dynię obieramy i kroimy w 2 cm plastry, natłuszczamy oliwą i dokładamy do piekącej się papryki (po ok. 20 minutach). Pieczemy do miękkości ok. 20 minut. Po upieczeniu warzywa wyjmujemy i odkładamy do przestygnięcia.
  • Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę. Dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Całość podsmażamy przez ok. 2 minuty.
  • Dodajemy upieczoną dynię i dusimy przez 5 minut. Dolewamy całość bulionu i dusimy kolejne 15 minut. Po tym czasie dodajemy obraną paprykę.
  • Z garnka wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. Całość blendujemy na gładką masę. Dolewamy piwo i doprawiamy do smaku chili, solą i pieprzem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Małżeński rarytas” Aleksandra Podeszwa
Następny artykuł:

„Małżeński rarytas” Aleksandra Podeszwa

tvnpix