Przepisy

powrót do listy

"Mòra wieselégò " (Zmora wesela) Damroki Kwidzynskiej (Trójmiasto i okolice)

"Mòra wieselégò " (Zmora wesela) Damroki Kwidzynskiej (Trójmiasto i okolice)
Mora wieselégò 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 cytryna
  • 2-3 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • limonka

Sposób przygotowania:

  • Przed przystąpieniem do przygotowywania leguminy jajka należy zawsze sparzyć.
  • Żółtka oddzielamy od białek i  ucieramy z 5 łyżkami cukru.
  • Żelatynę zalewamy małą ilością gorącej wody (ok. pół szklanki), mieszamy do roztopienia i schładzamy (ale nie może się ściąć!).
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli.
  • Gdy żelatyna będzie miała temperaturę pokojową, wlewamy ją powoli do żółtek,  po czym dodajemy ubite białka oraz sok z cytryny - wciąż ubijając masę.
  • Gotowy krem rozlewamy do salaterek i odstawiamy do stężenia.
  • Dekorujemy plasterkiem z limonki i  wiórkami ze skórki limonki.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
"Kaszëbskô cziszka z rozmajitima bùlwama"  ( Kiszka kaszubska z różnymi ziemniakami) Damroki Kwidzynskiej (Trójmiasto i okolice)
Następny artykuł:

"Kaszëbskô cziszka z rozmajitima bùlwama" ( Kiszka kaszubska z różnymi ziemniakami) Damroki Kwidzynskiej (Trójmiasto i okolice)

tvnpix